1. Er zijn "goede" koolhydraten en "slechte" koolhydraten
Hoewel er verschillende soorten koolhydraten zijn, en deze verschillende soorten ons op verschillende manieren kunnen beïnvloeden, impliceert de bewering dat koolhydraten "goed" of "slecht" kunnen zijn, dat sommige inherent heilzaam zijn en andere inherent schadelijk. Dit is eenvoudigweg niet het geval.
Het eten van appels (of quinoa of avocado of brood) in je dieet maakt je niet gezond of ongezond. Je hele voedingspatroon en totale calorie-inname zijn wat "goed" of "slecht" voor je kan zijn.
2. Koolhydraten maken je dik
Een macronutriënt (eiwitten, kolhydraten, vetten) kan geen gewichtstoename veroorzaken, laat staan vettoename, tenzij de totale calorie-inname groter is dan de totale calorie-uitgaven.
Dit betekent dat koolhydraten, eiwitten en vetten je technisch gezien "dik kunnen maken", maar alleen als ze het teveel aan calorieën aanvullen dat je binnenkrijgt.
3. Fruit bevat te veel suiker
Velen denken dat fruit te veel suiker bevat - met name fructose - om op te nemen in iemands dieet. Hoewel fructose verschillende metabolische effecten heeft op het lichaam, is er geen duidelijke reden om fructose in te ruilen voor glucose.
Bovendien is er een verschil tussen het eten van pure fructose en fruit. Fruit bevat ook vezels, vitaminen, mineralen en andere heilzame stoffen. Een veelgemaakte fout bij het volgen van een dieet is het schrappen van fruit zonder voldoende groenten te eten en een beroep te doen op koolhydraten die weinig voedingsstoffen bevatten, zoals rijstwafels.
Dit kan leiden tot een lage inname van belangrijke voedingsstoffen en mogelijk zelfs tot een tekort aan voedingsstoffen. Vooral bij een calorietekort is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het dieet rijk is aan voedingsstoffen zoals fruit en groenten.
4. Je hebt geen koolhydraten nodig
Een veelgehoorde bewering van veel voorstanders van koolhydraatarme diëten is dat koolhydraten niet nodig zijn - niet alleen als brandstof voor de training, maar in het algemeen. Koolhydraten worden echter wel gebruikt tijdens intensieve en matig intensieve trainingen en als onze favoriete brandstofbron in het dagelijks leven. Koolhydraten zijn dus essentieel voor een goede gezondheid, enkel het merendeel van de mensen eet namelijk wel te veel koolhydraten voor de hoeveelheid energie dat men verbruikt. Probeer je bord te vullen met 1/4 koolhydraten, 2/4 groenten en 1/4 eiwitten.
5. Koolhydraten eten na 20 uur maakt je dik
Het vermijden van koolhydraten 's avonds of 's nachts doet weinig tot niets voor gewichtsverlies of gewichtstoename. Hoewel lichaamsbeweging gevolgen heeft voor de timing van voedingsstoffen, is de invloed van een maaltijdmoment op gewichtsverlies of lichaamssamenstelling beperkt.
Als het echter gaat om kortetermijneffecten, zoals het verhogen van de insulinespiegel of het beïnvloeden van de slaapkwaliteit, maakt koolhydraattiming wel degelijk uit.
6. Koolhydraten veroorzaken ontstekingen, winderigheid, acne en een opgeblazen gevoel
De bewering dat koolhydraten elk symptoom kunnen veroorzaken is complex, omdat het effect van een voedingsmiddel op het menselijk lichaam per individu verschilt. In het algemeen kan echter worden gesteld dat de hele klasse van macronutriënten geen symptoom kan veroorzaken.
Als we het hebben over winderigheid of een opgeblazen gevoel, kan een specifiek voedingsmiddel of type koolhydraat, zoals vezels, kunstmatige zoetstoffen, of lactose, de boosdoener zijn. Diagnoses zoals IBD en gerelateerde spijsverteringsstoornissen kunnen ook bijdragen aan een opgeblazen gevoel.
Als het op oorzaak-gevolg relaties aankomt, is er een gebrek aan bewijs voor elk van de hier genoemde effecten, maar ieder van ons kan zijn eigen voedselovergevoeligheden ervaren.
Samenvatting:
Het is het belangrijk om naast het wetenschappelijke bewijs ook te letten op je eigen lichaam en geest. Misschien slaap je beter of slechter na een koolhydraatrijke maaltijd voor het slapengaan. Misschien heb je nooit of altijd last van spijsverteringsproblemen na het eten van een kom broccoli. Het is de impact van voeding op je lichaam die er echt toe doet.
Veel "health of foodie" bloggers houden ervan om maaltijden te posten vol met groenten en vette voedingsmiddelen, zoals avocado, sla, noten, zaden, eieren, en zalm. Niet alleen geraffineerde granen, maar vaak ook hele granen, ontbreken in deze "gezonde" maaltijd posts. Deze foto's zijn niet altijd representatief en optimaal voor een normaal voedingspatroon, die voorschrijven dat we de helft van ons bord moeten vullen met fruit en groenten en de andere helft met granen en eiwitten.
Het grootste deel van onze calorieën zou uit koolhydraten moeten komen, dus wees niet bang voor deze misbegrepen macro! Vond jij deze post interessant? Deel hem dan zeker met iemand die de waarheid moet weten over koolhydraten.
ALL INE
Bronnen
Sievenpiper JL, de Souza RJ, Cozma AI, Chiavaroli L, Ha V, Mirrahimi A. Fructose vs. glucose and metabolism: do the metabolic differences matter? Curr Opin Lipidol. 2014;25(1):8-19.
Costill DL. Carbohydrate for athletic training and performance. Bol Asoc Med P R. 1991;83(8):350-3.
Mul JD, Stanford KI, Hirshman MF, Goodyear LJ. Exercise and regulation of carbohydrate metabolism. Prog Mol Biol Transl Sci. 2015;135:17-37.
Kersick CM, Arent S, Schoenfeld BJ, Stout JR, Campbell B, Wilborn CD, Taylor L, Kalman D, Smith-Ryan AE, Kreider RB et al. International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:33.
U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. Available at http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/
Σχόλια